4000 penerima brim masuk senarai hitam

Share Button

Usaha kerajaan membasmi kemiskinan termasuk dengan memberi brim diharapkan rakyat yang berpendapatan rendah dapat berdikari dan tidak perlukan bantuan di masa hadapan. Ucapan Perdana Menteri Najib Razak bercadang brim adalah jalan penyelesaian terbaik dan sementara itu membolehkan golongan yang dibantu menuju ke agenda tersebut.

Menurut Najib, selain brim, pelbagai lagi bantuan disalurkan kepada rakyat melalui pelbagai program yang ditubuhkan khas oleh kerajaan. Contohnya bantuan RM100 untuk murid-murid di sekolah, subsidi petrol dan kedai dan klinik 1Malaysia. Beliau berkata sekurang-kurangnya kos hidup rakyat selama tiga bulan telah pun ditanggung oleh kerajaan.

Berita buruk bagi pemohonon brim yang menerima brim lebih dari sekali. Penunaian tahun lepas menampakkan 73 peratus iaitu lebih kurang 4000 penerima brim telah melaporkan diri untuk mengambil brim lebih dari sekali.

“Mereka yang tersenarai dalam senarai hitam tidak akan dapat menerima brim pada masa yang hadapan. Jumlah kerugian akibat insiden tersebut membabitkan lebih 3 juta ringgit.”

syarat kelayakan brim 2015

Kementerian kewangan telah bertindak meminta pengambil yang tidak sah mengembalikan wang brim mereka yang diambil secara haram. Untuk mengelakkan kejadian tersebut daripada berlaku pada brim yang akan datang, penunaian brim 2016 dipastikan penerima hanya boleh menebus sekali, berdasarkan siri nombor dan kad pengenalan.

Penyaluran brim melalui kaedah bank positif namun terdapat segelintir gagal menerima wang bantuan mereka akibat status bank akaun yang tidak aktif. Pemohon diminta berwas-was ketika mengisikan maklumat ketika membuat kemaskini brim.

Kepada penduduk pedalaman, kaedah baucher brim tetap akan dijalankan tahun depan, walaupun kebanyakan penerima terima wang mereka melalui bank.

BR1M Updates
langgan dengan email anda untuk menerima update BRIM 2018 yg terkini.
apk download pdf download mp3 download