BR1M menghabiskan jumlah billion ringgit

Share Button

Dalam pendedahan yang terkini, telah didedahkan bahawa pihak kerajaan memperuntukkan kira-kira sejumlah RM13.5 bilion dari tahun 2012, sejak BR1M dimulakan sehinggalah ke tahun 2016. Pengedaran baucer melalui Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M), skim yang dilancarkan untuk membantu keluarga berpendapatan rendah, telah memanfaatkan lebih 7.4 juta rakyat. Timbalan Menteri Kewangan Datuk Ahmad Maslan memberitahu dalam sebuah temu bual bahawa lebih RM5 juta telah diperuntukkan untuk tujuan ini dalam tahun ini.

Beliau memberitahu bahawa isi rumah yang berpendapatan bulanan di bawah atau sebanyak RM2,500 kira-kira seramai 4.1 juta orang pada tahun 2015, manakala jumlah yang diagihkan kepada mereka ialah sebanyak RM3.9 bilion. 2.7 juta penerima ini termasuklah isi rumah dengan pendapatan antara RM4001 dan RM4500, dan belia yang belum berkahwin dengan pendapatan RM3,000 atau kurang daripadanya. Beliau mendedahkan lagi bahawa 6.4 juta penerima menerima jumlah ini secara terus melalui akaun bank mereka tanpa sebarang kesukaran, manakala baki 820,000 menerima bantuan ini melalui baucer.

Ini merupakan jawapan kepada persoalan daripada BN-Sibuti, Ahmad Lai Bujang yang meminta penjelasan bagaimana pula bagi mereka yang tidak mempunyai akaun bank dan apakah nombor mereka. Ahmad menjelaskan lagi bahawa proses ini terjamin dan tidak akan membenarkan sebarang salah pengurusan.Kesemua permohonan adalah disahkan dengan jelas oleh pihak kerajaan dan agensi bebas untuk memastikan tidak terdapatnya kebocoran dan penerima yang tidak layak menerimanya. Agensi-agensi yang yang menjalankan pemeriksaan ini adalah agensi yang boleh dipercayai seperti Jabatan Pendaftaran Negara, Lembaga Hasil Dalam Negeri, Jabatan Perkhidmatan Awam dan Dana EPF.

Data-data akan dikumpulkan daripada agensi-agensi ini dan cek dibuat setiap tahun bagi memastikan penerima yang menerima manfaat skim ini termasuk dalam golongan berpendapatan yang betul. Cek juga dibuat sedemikian untuk memastikan penerima tidak berulang banyak kali sebagai suami/isteri atau tanggungan dalam kes-kes yang lain. Agenda di sebalik skim ini ialah untuk membantu 42% golongan berpendapatan menangani kos sara hidup dan kerajaan memastikan manfaat ini hanya diagihkan kepada mereka-mereka ini sahaja. Banyak permohonan telah pun ditolak atas sebab ini. Dengan bertambahnya dakwaan bertentangan BR1M di mana ianya dipersalahkan sebagai perantara bagi memancing undi, ini merupakan pengumuman yang dijangka dapat menjelaskan apa yang telah dilakukan juga untuk siapa.

Sejak tahun 2012, nilai baucer ini datangnya daripada dana kerajaan, akan tetapi sekarang dengan pengenalan Cukai Barangan dan Perkhidmatan pada 1 April, jumlah yang diperlukan bagi pengagihan BR1M dikira datangnya daripada cukai itu sendiri. Dalam Bajet, turut diberitahu bahawa pengagihan akan dibuat tiga kali setahun pada tahun 2015 – Januari, Mei dan September untuk memberikan penggunaan yang lebih baik kepada rakyat. Di tengah-tengah kekabutan dan persoalan yang mengelilingi rang undang-undang ini, ianya masih lagi pilihan utama rakyat. BR1M 2016, juga merupakan BR1M 5.0, akan menampakkan peningkatan dalam jumlah bayaran. Orang bujang terutamanya menginginkan bantuan seperti ini dilanjutkan sekiranya keadaan ekonomi negara menginzinkan.

BR1M Updates
langgan dengan email anda untuk menerima update BRIM 2018 yg terkini.
apk download pdf download mp3 download