Rakyat tolak rayuan BRIM 2017

Share Button

Ramai penerima Bantuan Rakyat 1 Malaysia (BR1M) tahun lepas telah mengambil inisiatif untuk memaklumkan kepada kerajaan bahawa mereka tidak lagi memohon untuk rayuan BRIM 2017.

Menteri Kewangan Kedua Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah mengatakan bahawa hal ini menunjukkan tahap kematangan yang tinggi di kalangan rakyat negara ini.

“Mereka menghantar surat untuk mengatakan bahawa keluarga mereka tidak memerlukan BRIM. Walaupun kebanyakan daripada mereka berada dalam senarai penerima, mereka berasa tidak ada keperluan untuk menerima BRIM, “kata Ahmad Husni kepada pemberita selepas menyampaikan BRIM di kawasan Tambun di sini pada Ahad.

Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah menyatakan bahawa nama 17,000 penerima BRIM perlu dikeluarkan dari senarai penerima BRIM.

Sementara itu, kira-kira 100,000 penerima BRIM tidak mempunyai wang bantuan yang dikreditkan ke dalam akaun bank mereka pada Sabtu kerana masalah teknikal.

“Masalah ini akan diselesaikan esok (Isnin). Beberapa bank menghadapi masalah teknikal disebabkan bilangan besar penerima BRIM, “kata Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

BR1M Updates
langgan dengan email anda untuk menerima update BRIM 2018 yg terkini.
apk download pdf download mp3 download